Vaşington Eğitim Müşavirliği

GELECEĞİMİZ EĞİTİMDE BİLİM VE TEKNOLOJİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

GELECEĞİMİZ EĞİTİMDE BİLİM VE TEKNOLOJİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

GELECEĞİMİZ EĞİTİMDE IV

BİLİM VE TEKNOLOJİ ÇEVRİMİÇİ TOPLANTISI YAPILDI


Toplantıyı izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=G7kZP3yRTpA

 

19 Mayıs haftasında, Türk-Amerikan toplumu gençleri ve aileleri için önemli bir toplantı gerçekleştirdik! Türkiye'de bilim ve teknolojide, eğitim ve ar-ge'de hangi fırsatlar var? Rol model olarak onlar hangi evrelerden geçtiler, neler öneriyorlar...

 

Geleceğimiz Eğitimde Toplantı Serimizin bu ayki konuşmacıları gençlerimizin de önemle takip ettikleri kurumlardandı. Konuklar hem kısa hayat hikayelerini paylaştılar hem kurumlarının çalışmalarını anlattılar:

 

Türkiye Bilimsel Ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, konuşmasında mesleki ve teknik anadolu lisesinden, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Birleşik Krallık'da bulunan University of New Castle'a uzanan eğitim hayatından, Anadolu Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi'ndeki akademik ve idari kariyer basamaklarından bahsetti.

 

TÜBİTAK'ın yaptığı çalışmalar ile Aya araç gönderen 9 ülkeden biri olacağını belirten ve öğrenci ve akademisyenler için fırsatlardan bahseden Mandal, Teknofest'e 700bin öğrencinin katıldığını, TÜBİTAK'ın 15bin öğrenciyi desteklediğini, Türkiye'nin geleceğinin inşasında çok önemli olduğunu, gelecek yıl Amerika'dan takımların da katılmasını arzu ettiklerini belirtti.İnsansız hava aracı gibi projeleri olan öğrencilerin sayısının giderek arttığını, Üniversite Öğrencileri Araştırma Desteklerinin (Tübitak-2209) 2binden 7bine yükseldiğini; yurtdışından öğrencilerin de Tübitak projelerine başvuru yapabildiğinin altını çizdi. Pandemi sonrası insan kaynakları rejiminin değiştiğini, Amerika ile daha çok çalışılabileceğini, Amerika'daki araştırmacılar için NSF ile birlikte çağrıya çıktıklarını belirtti. Amerika'da yaşayan akademisyenler için Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı (Tübitak-2232-A) ile Konuk ve Akademik İzinli Bilim İnsanı Destekleme Programlarını (Tübitak-2221) da hatırlatan Mandal, kendisiyle fikir paylaşmak isteyen, öneri ve teklifi bulunan öğrenci ve akademisyenler için şahsi e-mailini de paylaştı. Otonom araç, insansız hava araçlarında takımlara destek verdiklerini ileten Mandal 2023 için önemli planlamalar hakkında bilgi verdi.

 

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Başkanı Sayın Abdullah Eren, hayat hikayesini paylaşırken Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünde lisans, Londra-Westminster Üniversitesi Diplomasi Çalışmaları alanında da yüksek lisans derecesi aldığını belirtti, daha sonra siyaset ve bürokrasideki çalışmalarından bahsetti.

 

Tarih Akademisi, Türköe Ödülleri, Telve Dergisi, Okuma Evi, Yazarlık Akademisi, Çocuk ve Gençlik Akademisi, Staj Programları gibi YTB'nin çalışmalarına değinen Eren, öğrenci ve akademisyenler için fırsatlardan bahsederken Amerika'daki gençleri de Türkiye'de yapılan gençlik kamplarına beklediklerini ifade etti, şahsi e-mailini de paylaşarak görüş ve önerileri beklediklerini söyledi.

 

ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı ve YÖK Genel Kurul Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çelik'de teknik liseden ODTÜ'ye daha sonra Amerika Birleşik Devletleri Ohio State'e uzanan akademik kariyerinden bahsetti. KOSGEB, Tübitak ve KTO Karatay Üniversitesi'ndeki çalışmalarına da değinen Çelik, Aselsan'da ve Türkiye'de savunma alanında akademik ve sektöre yönelik çalışmalardan bahsetti. Savunma sanayiinde çalışan insan kaynağı son 5 yılda düzenli bir artış göstererek 80 bin kişiye yaklaştığını, Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Bilim, Teknoloji, Yenilik Politikalar Kurulunda ilk icraat olarak desteklerin yoğunlaşacağı odak teknoloji alanlarının belirlenmesi amacıyla "Teknoloji Alanı Önceliklendirme" çalışması yapıldığını, ülke ihtiyaçları ve güvenliği açısından etki ve yapılabilirliği en yüksek 11 teknoloji alanı belirlendiğini, bu alanlardaki Ar-Ge ihtiyaçlarına yönelik planlama yapabilmek adına öncelikli olarak "İleri Malzeme, Yapay Zeka Biyoteknolojik İlaç" gibi alanlarda Teknoloji Yol Haritası çalışmaları yapıldığını belirtti.

 

ASELSAN çalışmalarından örnekler veren Çelik, iki kez ABD'deki Silikon Vadisi'ne gidilerek orada edindikleri bilgi birikimleri ile katkı sağlayabilecekleri Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlere yönelik Stanford, Berkeley, Ohio State ve MIT Üniversiteleri'nde kariyer etkinlikleri düzenlediklerini, bu çalışmalar sonucunda yaklaşık 100 araştırmacının Türkiye'ye dönerek ASELSAN ailesinin bir parçası olduklarını, söz konusu çalışanların projeleri için Avrupa Birliği fonlarından yararlanmak üzere götürülen 10 teklifin 6'sı bu fonlardan yararlanmaya değer görüldüğünü anlattı. "Back to Turkey" projesinden de bahseden Çelik, yurt dışında bulunan vatandaşların Türkiye'ye geri kazandırılması yönündeki çalışmaların 2021 yılında da ''Next Big Move to Türkiye'' Programı kapsamında yürütülmeye devam ettiğini ifade etti. Çelik, "Next Big Move to Türkiye" projesi kapsamında yürütülen çalışmalar sayesinde son üç yılda yaklaşık 50 profesyonel Türkiye'ye dönerek ASELSAN Ailesi'ne katıldığını anlattı.

 

 

TÜBİTAK:

 

Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı (2232-A): https://www.tubitak.gov.tr/sites/default/files/4000/2232a-tr.pdf

 

Konuk ve Akademik İzinli Bilim İnsanı Destekleme Programları (2221): https://www.tubitak.gov.tr/sites/default/files/4000/2221_cagri_duyurusu.pdf

 

Üniversite Öğrencileri Araştırma Desteği Programı: https://www.tubitak.gov.tr/tr/burslar/lisans/burs-programlari/icerik-2209-a-universite-ogrencileri-arastirma-projeleri-destekleme-programi

 

YTB:

Türkiye Bursları: https://www.turkiyeburslari.gov.tr/bursprogramlari

YTB Akademi: https://www.turkiyeburslari.gov.tr/akademi


ASELSAN

Ar-Ge Faaliyetleri: https://www.aselsan.com.tr/tr/inovasyon/arge-faaliyetleri

Üniversite Faaliyetleri: https://www.aselsan.com.tr/tr/inovasyon/universite-%C4%B1sbirlikleri


2525 Massachusetts Ave NW, Washington, DC 20008 - 1 202 6126700

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.