Vaşington Eğitim Müşavirliği

GELECEĞİMİZ EĞİTİMDE-III

GELECEĞİMİZ EĞİTİMDE-III

Geleceğimiz Eğitimde Çevrimiçi Toplantı Serisi-III

Tarih: 05 Nisan 2022, Salı

Saat: 14.00 am (Amerika ve Kanada), 21.00 (Türkiye saati)

 

Tarih ve Eğitim

 

Geleceğimiz Eğitimde Toplantılarımızda bu kez tarih alanında öncelikli ve önemli çalışmaları kıymetli akademisyenlerimizle birlikte ele alacağız.

 

Yurtdışı lisansüstü eğitim bursları nasıl alınır? Alanından akademisyenlerimiz tarih konusunda hangi öncelikli alanların çalışılmasını öneriyorlar? Tarih alanının geleceği nereye evriliyor?

 

Neler yaptılar? Neler öneriyorlar? Türkiye'de ve dünyada alanlarında hangi kaynaklar, fırsatlar var? Tarih alanında geleceğin araştırma alanları neler? Hep birlikte konuşacağız

 

Moderatör:

Zeliha Koçak Tufan

Vaşington Eğitim Müşaviri

 

Açılış Konuşması:

Hasan Murat Mercan

T.C. Vaşington Büyükelçisi

 

Konuşmacılar:

Prof. Dr. Cemal Yıldız

MEB Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim Genel Müdürü

 

Prof. Dr. Cengiz Tomar

Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör V.

 

Prof. Dr. Ömer Turan

ODTÜ Tarih Bölümü

 

Zoom Katılımcı Linki:

 

https://eba-gov-tr.zoom.us/j/84193314237?pwd=dFhiWGdiUlI5T2IySmgvUHhVUHEvdz09

 

Meeting ID: 841 9331 4237

Passcode: 222106


Konuşmacıların Kısa Özgeçmişleri:

 

Prof. Dr. Cemal Yıldız

MEB Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim Genel Müdürü


1964 yılında Düzce'de doğdu. 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. 1989 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Alman Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı'nda araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 2004 yılında profesör oldu. Marmara Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi'nde lisans ve lisansüstü seviyelerinde Dil Edinimi, Yabancı Dil Öğretim Yöntemleri, Dilbilim ve Metindilbilim dersleri verdi. 1992-1993 yıllarında Alman DAAD bursu ile Almanya'da Duisburg ve Bochum-Ruhr Üniversitelerinde doktora konusuyla ilgili araştırmalar yaptı. Farklı yıllarda kısa sürelerle tekrar Almanya'nın Ruhr, Duisburg, Koblenz, Frankfurt, Berlin ve son olarak da Weingarten Pedagoji Üniversitelerinde dilbilim, yabancı dil ve ana dili öğretimi konularında araştırmalar yapan YILDIZ'ın, dilbilim, metindilbilim, dil edinimi, yabancı dil ve ana dili öğretimi konularında uluslararası ve ulusal dergilerde yayımlanmış çeşitli makale ve bildirileri bulunmaktadır. 2014 yılında Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü görevini yürüten YILDIZ, 2014-2021 yılları arasında T.C. Berlin Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği görevinde bulunmuştur. Prof. Dr. Cemal Yıldız, 2021 yılı Ağustos ayında Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü olarak göreve başlamıştır. Almanca ve İngilizce bilen YILDIZ, evli ve iki çocuk babasıdır.

 

Prof. Dr. Cengiz Tomar

Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör V.

 

1992 yılında Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden mezun oldu. Yüksek lisans ve doktorasını aynı üniversitede tamamladı. Sırasıyla Marmara, Ürdün, ODTÜ, Edinburgh, Şam, Yalova Üniversitelerinde eğitim ve öğretim faaliyetlerine katıldı. Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü'nde müdür yardımcısı, Yalova Üniversitesi'nde rektör yardımcısı ve Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi dekanlığı görevlerinde bulundu. 2018 yılında Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi'ne rektör vekili olarak atandı.İslam İşbirliği Teşkilatı İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezinde (IRCICA) bölüm başkanı olarak görev yaptı. Halen Türk Tarih Kurumu Bilim Kurulu üyesi ve Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi İlim Heyeti Başkanıdır.Evli ve iki çocuk babası olan Cengiz Tomar çok iyi derecede İngilizce, Arapça, Farsça, ve Türk Lehçeleri (Kazakça, Kırgızca ve Özbekçe) ile temel derecede Rusça bilmektedir.

 

Prof. Dr. Ömer Turan

ODTÜ Tarih Bölümü

 

Ömer Turan lisans ve yüksek lisans derecelerini Ankara Üniversitesi'nden, ikinci yüksek lisans ve doktorasını Belçika'da Leuven Katolik Üniversitesi'nden aldı. 1997 yılında Yard. Doç. olarak çalışmaya başladığı ODTÜ Tarih Bölümü'nde 2002 yılında doçent, 2007 yılında profesör oldu. 2013 ? 2020 yılları arasında ODTÜ Tarih Bölümü Başkanlığı, 2020-2021 yıllarında ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörlüğü yaptı. Amerika Birleşik Devletleri'nde Princeton ve William Paterson Üniversitelerinde 2008-2012 yılları arasında misafir öğretim üyesi olarak bulundu; Osmanlı ve Çağdaş Türkiye Tarihi derslerini verdi. Ondokuzuncu ve Yirminci Yüzyıllarda Osmanlı ve Türkiye Tarihi; Balkanlar, Kafkaslar, Orta Doğu ve Anadolu'da azınlıklar, milliyetçilik, göçler ve misyonerler konularında çalışmaktadır. Kitaplarından bazıları: The Turkish Minority in Bulgaria, 1878-1908 (Türk Tarih Kurumu, Ankara, 1998), Avrasya'da Misyonerler (ASAM, Ankara, 2002); Ermeniler, Sürgün ve Göç (ortak, Türk Tarih Kurumu, Ankara, 2004); Balkanlardaki Türk Mimari Eserlerinden Örnekler, (ortak, TBMM, Ankara, 2004); The Armenian Rebellion of Van (ortak, The University of Utah Press, Salt Lake City, 2006), The Ottoman Russian War of 1877-1878 (ed., Middle East Technical University & Meiji University, Ankara, 2007), A History of an 1890s Armenian Revolt, Sasun, (ortak, The University of Utah Press, Salt Lake City, 2014).

2525 Massachusetts Ave NW, Washington, DC 20008 - 1 202 6126700

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.