Vaşington Eğitim Müşavirliği

GELECEĞİMİZ EĞİTİMDE TOPLANTISI-II 8 MART'TA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

GELECEĞİMİZ EĞİTİMDE TOPLANTISI-II 8 MART'TA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Eğitim ve Ar-Ge'de Kadınlar ve Aileleri

Geleceğimiz Eğitimde Çevrimiçi Toplantı Serisi-II 

 

Vaşington Eğitim Müşavirliğimiz tarafından Milli Eğitim Bakanlığı, Bilgi İşlem Genel Müdürlüğünün de desteğiyle 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde, ''Eğitim ve Ar-Ge'de Kadınlar ve Aileleri'' başlıklı toplantı gerçekleştirildi.

 

TOPLANTIYI İZLEMEK İÇİN: https://www.youtube.com/watch?v=DOFoqNnE0WM

 

Geleceğimiz Eğitimde Çevrimiçi Toplantı Serilerinde Türkiye'den farklı alanlarda çalışan akademisyenler konuk ediliyor. Amerika'da yaşayan lise son sınıf ile lisans ve lisansüstü Türk öğrenciler için ufuk açıcı konuşmalar yapılıyor.

 

Moderatörlüğünü Vaşington Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan'ın yaptığı toplantıda konuklar, konuşmalarında şu hususlara yer verdi:

 

Lisans ve lisansüstü eğitimini Bilkent Üniversitesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünde tamamlayan ve halihazırda haberleşme ve sayısal işaret işleme alanlarında İstanbul Teknik Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdürmekte olan Prof. Dr. Lütfiye Durak-Ata:

 

.....''Bilgi teknolojileri ve haberleşme hızla gelişen ve beraberinde farklı sektörleri de etkileyip, sürükleyen ve dönüştüren iki alan. Yeni nesil haberleşme sistemleri kesintisiz iletişim için hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Daha öncesinde nasıl yaşadığımızı bile hatırlamakta zorlandığımız dijitalleşen bir dünyanın içerisindeyiz.

 

Kişisel yolculuğumda, elektrik-elektronik mühendisliğini seçerek bu alanlarda çalışmaya başladım. Merak duygusu lisansüstü çalışmalarıma, araştırmayı bir yaşam biçimi olarak benimsemem akademisyen olmama neden oldu. Gençler için en önemli tavsiyem hayat boyu öğrenmeyi kendilerine temel bir ilke olarak benimsemeleri olacaktır. Ülkemizde bu alanlardaki fırsatlar çok fazla. Girişimcilik ekosistemi gelişiyor. Yansımalarını savunma sanayinden, oyun sektörüne, yazılımdan, bilgi güvenliğine pek çok alanda görüyoruz. Makine öğrenmesi ve yapay zeka çalışmalarıyla bu alanların etkisi daha da güçlenecek.''..... 

 

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi sonrası göz uzmanlığını Belçika'da tamamlayan ve Harvard Göz Hastalıkları Biriminde çalışmış ve Türk Tıp Dünyası Kurultaylarını da düzenlemiş olan Doç. Dr. Ayşe Güngörürler Turan:

 

....''Tarihi değiştiren buluşlar, ateşin kullanılmasından, atomun parçalanmasına, zaman içinde parantez açma- zamanı bir dilim içinde durdurma uygulamalarına ilerlemektedir.

 

Bilim ARGE sinde DARPA yaklaşımı ile Avrupa Birliğinde JEDI kuruldu. Etkinlik, efficiency hesabı ile ARGE Projeleri takip edilmektedir. Verimli olmayan projelerin sonuçlanması beklenmeden kesilerek, bütçe olumlu ilerleyen projelere aktarılmaktadır. Disiplinler arasında iletişim teşvik edilerek, üniversitelerde INNOVATION CAFE'ler açılmaktadır. Multidisipliner işbirliği ile, -transdisipliner- birbirinin yaptığını anlayarak ve interdisipliner iç müdahale yaparak çalışan ekiplerin DISRUPTIVE INNOVATION gücünün çok arttığı kanıtlanmıştır.

 

İnsanoğlunun 'MERAK' duygusu, bilimin itici gücüdür. Bilimsel buluş hızı giderek artmaktadır. İşbirliği Ağları- Reference Networks- ortak akreditasyonlar kullanılmaktadır. Bu kadar hızlanan dünyada, her bir bilim insanı özel hayatlarını unutmadan, kadın -erkek -anne-baba- aile ... rollerinin gereklerini de yaşayabilecek, yaşam dengesini kurabilmelidir.

 

Zaman, Gençlik ve Sağlık en değerli varlıklarımızdır. Akıllı ve İktisatlı kullanmalıyız'' ...

 

ODTÜ İktisat Bölümü'nden mezun olduktan sonra Japonya ve Hollanda'da eğitimine devam etmiş ve davranış iktisadı ile sağlık iktisadı alanında çalışmaları olan Doç. Dr. Zeynep Burcu Uğur:  


...''Bazı çalışmaları yaptıkça zevk almaya başlıyoruz, kendinize ve çalışmalarınıza fırsat verin, yaptıkça seveceksiniz. Akademisyen olmak çok önemli ama aile kurmayı da ertelemeyin... Farklı ülkelerde çalışmak bana çok şey kazandırdı ama Türkiye'ye dönüp çalışmalarıma burada devam ettiğim için mutluyum''...

  

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde aldığı eğitim sonrası TUS'da derece yaparak Göz uzmanlığı eğitimine başlayan, sonrasında İtalya ve Amerika'da çeşitli çalışmalar yapan ve halihazırda Tıbbi Biyoloji alanında çalışmalarına devam eden Doç. Dr. Fulya Yaylacıoğlu Tuncay:

 

..."Ne istediğinizi ne kadar erken anlarsanız o kadar çok yol alabilme fırsatınız olur.  Bu nedenle kendinizi dinlemeye, anlamaya, öğrenmeye mutlaka zaman ayırın. Neyi yapmaktan zevk alıyorsunuz, neyi yaparken her şeyi unutuyorsunuz, neye yeteneğiniz var, hangi alanda daha başarılı olabilirsiniz? Bu soruların cevaplarını aramak için fırsat yaratın kendinize ve yardım almaktan çekinmeyin. Arkadaşlarınızla, ailenizle, kendinizi geliştirme sürecinde karşılaştıklarınızla bunu konuşun ama en çok da kendinizle konuşun bu konuyu. Hayatın koşuşturmacası, o sınav bu ödev, gelecek kaygısı derken bunu göz ardı edebilirsiniz. Ama bence başarı ve mutluluğun anahtarı burada. Benim kendi mücadelemden aldığım en önemli derslerden biri budur."

 

Gazi Üniversitesi'nde Biyoloji alanında eğitim hayatında başlayan ve mikrobiyoloji yüksek lisansı sonrası moleküler genetik doktorası yapan Boston Eğitim Ataşesi Dr. Dilek Hande Özkapancılar:

 

...''Ailenin önemi çok büyük. Kadın isterse hem akademik çalışmalarını yapabilir hem de ailesiyle ilgilenir. Türk kadını isterse herşeyi başaracak güçtedir''...

 

 

16-03-2022


2525 Massachusetts Ave NW, Washington, DC 20008 - 1 202 6126700

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.